Ni adalah limited edition sebab tu tinggal satu je...thanks to Kak Ros. This are the recipe:-
Bahan2nye:-
Puff
- 100ml air
- 45g buttercup
- 60g tepung gandum
- 2 biji telur
- 1 cawan air
- 1/2 cawan susu segar
- 1/2 cawan tepung custard
- 5 sudu besar gula
Cara-cara untuk puff:-
- Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan
- Pukul telur satu persatu dan masukkan ke dalam bancuhan tadi.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
- Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven suhu 200c hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 25 minit.
- Bila dah sejuk belah sedikit puff untuk letak inti.
Cara-cara inti cream custard:-
Masakkan semua bahan inti. Bila dah sejuk masukkan ke dalam puff tadi.
0 comments:
Post a Comment