Kuih Cara Berlauk




BAHAN UNTUK INTI DAGING
  • 2 cawan daging kisar
  • 1 camca besar rempah daging ( bancuh dgn sedikit air )
  • 1 labu bawang besar * Dipotong dadu
  • Garam secukup rasa
BAHAN UNTUK BATER
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 1/2 cawan santan
  • 1 butir telur
  • Pewarna kuning
  • Sedikit garam

Cara-cara

  1. Tumis bawang dan rempah kari hingga naik minyak.
  2. Masukkan daging kisar. Tambah air dan masak hingga daging empuk.
  3. Masukkan sedikit garam. Kacau hingga kering.
  4. Masukkan bahan bater dalam blender dan kisar hingga sebati
  5. Masukkan bahan bater dalam acuan sehingga agak2 penuh dan masukkan sedikit daging tadi.
  6. Tutup hingga kuih masak.Keluarkan dari acuan dan hidang.  Kalau nak yang manis tu cuma letak gula je sesudu atas bater. 

0 comments:

Post a Comment