Cakoi


Bahan2nye:-

  • 1 cawan air
  • 2 cawan tepung roti
  • ¼ sudu kecil instant yeast (saya guna mauripan)
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil garam
  • ½ sudu kecil baking soda
  • 1 sudu besar minyak
  • Minyak utk menggoreng

Cara-caranye:-

  1. Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker.
  2. Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
  3. Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm dan biar rehat selama 10-15 minit lagi.
  4. Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate seperti dlm gambar.
  5. Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.
  6. Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan

0 comments:

Post a Comment