Roti

Malam tadi buat roti plak...budak2 bawak bekal ke skolah

Ni gambo sebelum bakar...



Ni gambar selepas


Bahan

2 sudu teh sudu mauripan
1 cawan air suam
1/2 cawan gula
1/2 cawan butter
Tepung gandum (agak-agak untuk menguli)

Cara membuatnye:-

Campurkan mauripan dgn air suam dan biarkan seketika
Masukkan 1/2 cwn gandum,gula,butter dan kacau...masukkan pula air mauripan tadi dan kacau lagi
Peh tu masukkan tepung gandum sket2 sampai jadi doh (kalau tak melekat kat tangan tu kira dah ok le tuh)
Uli bulat dan buh atas bekas pembakar yang dah dibuh kertas pembakar tu ( bulat2 tu sukati besar mane)
Bila dah siap tunggu hingga 45 menet hingga doh jadi 2x ganda
Bila dah double size bakar dalam 10-15 menet pada suhu 180. Sebelum bakar buh minyak sket atas roti...

Tapi roti ni manis+tawar gitu2 ...kalau nak masin sket buh la garam (agak2)

0 comments:

Post a Comment