Cream Puff

Ni adalah limited edition sebab tu tinggal satu je...thanks to Kak Ros. This are the recipe:-

Bahan2nye:-

Puff
  • 100ml air
  • 45g buttercup
  • 60g tepung gandum
  • 2 biji telur
Inti Cream Custard
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1/2 cawan tepung custard
  • 5 sudu besar gula 

Cara-cara untuk puff:-
  1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan
  2. Pukul telur satu persatu dan masukkan ke dalam bancuhan tadi.
  3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
  4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven suhu 200c hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 25 minit.
  5. Bila dah sejuk belah sedikit puff untuk letak inti.
Cara-cara inti cream custard:-

Masakkan semua bahan inti.  Bila dah sejuk masukkan ke dalam puff tadi.

0 comments:

Post a Comment